Omamljen.si
Slovenski trg 1
Kranj
4000
Slovenija
info@omamljen.si
Facebook Instagram

10 LET REINTEGRACIJSKEGA CENTRA

 

V 10 letih skozi program več kot 400 odvisnikov in njihovih svojcev

V Domu Vincenca Drakslerja v Pristavi pri Tržiču so obeležili 10. obletnico delovanja socialnovarstvenega programa Reintegracijski center, ki ga izvaja Center za socialno delo Gorenjska, enota Kranj. V programu, ki predstavlja pomemben del mreže pomoči na področju zasvojenosti v Sloveniji, so v teh letih našteli 110 oseb v bivalni obliki obravnave in 330 v zunajbivalni.

 

Reintegracijski center je namenjen rehabilitaciji oseb, ki imajo težave z različnimi zasvojenostmi in želijo zaživeti trezno in odgovorno življenje. Glavni cilj programa je uspešna reintegracija uporabnikov v družbo, kar vključuje vzdrževanje abstinence, primerno zaposlitev oziroma nadaljevanje šolanja, dobre odnose z bližnjimi ipd. Vstop in izstop iz programa sta prostovoljna.  

 

V zdajšnjem Domu Vincenca Drakslerja, v katerem se izvaja program, je nekoč obratovala znana gostilna »Pr Primožk«. Njen lastnik, dobrotnik Vincenc Draksler, jo je v dobrodelni namen odstopil Mestni občini Kranj (MOK). Podarjen objekt je bil osnova za ustanovitev Fundacije Vincenca Drakslerja so.p., ki je nato poskrbela za obnovo hiše in jo po odprtju preimenovala v Dom Vincenca Drakslerja. Vincenc Draksler je odvisnike na zdravljenju z ženo Margit redno obiskoval, jih spodbujal in prispeval dodatna sredstva fundaciji, na podlagi katerih je ta leta 2012 postala tudi socialno podjetje.

 

 

Prav sodelovanje s socialnim podjetjem fundacije, ki se ukvarja z zbiranjem še uporabnih predmetov na zbirnih centrih in s prenovo pohištva, predstavlja dodano vrednost tega programa. V delavnicah udeleženci programa opravljajo delovno rehabilitacijo; pridobivajo delovne izkušnje, nova znanja, veščine in delovno kondicijo, vzorno obdelujejo zelenjavni vrt in skrbijo za okolico. V soseščini, v kateri se dom nahaja – ta tudi med epidemijo novega koronavirusa deluje nemoteno –, s svojimi sosedi v tem desetletju sobiva brez predsodkov ali stigme.

 

»Vsak od nas nosi svojo življenjsko prtljago. Vsi smo okusili tudi vzpone in padce. Razlikujemo pa se po tem, da se nekateri prebijajo čez bolj zahtevne življenjske preizkušnje kot drugi. Mnogi pri tem zavijejo na stranpota, ki lahko vodijo v odvisnosti, včasih tudi usodne,« je v govoru na slovesnosti povedal župan MOK Matjaž Rakovec. »Z zatiskanjem oči težave ne izginejo, z njimi se je treba soočiti.  Večina odvisnikov potrebuje roko – da se poberejo. Zato je poslanstvo, ki ga opravlja Reintegracijski center, izredno pomembno za celotno družbo,« je poudaril v družbi županov občine Tržič Boruta Sajovica, župana občine Jesenice Blaža Račiča, direktorice Centra za socialno delo Gorenjska Urške Repar Justin, predsednice uprave fundacije Vincenca Drakslerja Nade Bogataj Kržan, strokovne vodje programa Suzane Gladović in posebnega gosta, predsednika švicarske fundacije R. & V. Draksler Stiftung, prof. dr. Ralpha Bluma.

 

 

»V čast in zadovoljstvo nam je, da lahko nadaljujemo delo in poslanstvo dobrotnika Vincenca Drakslerja,« je dejal Ralph Blum in se za dolgoletno sodelovanje zahvalil Nadi Bogataj Kržan, ki je v celotno zgodbo v različnih vlogah vpeta od samega začetka in se poslavlja od 11-letnega predsedovanja upravi fundacije.

 

»Pokojnemu Vincencu Drakslerju in njegovi velikodušni podpori gre zahvala, da sploh imamo ta projekt, fundacijo, ki deluje že 21. leto. Nenehno se razvija in vanjo vseskozi vključujemo nove programe. Veseli me tudi, da se je švicarska fundacija zelo dobro vklopila v naše delo in je pripravljena finančno podpreti nove programe. Prihodnje leto je v pripravi nova razvojna strategija fundacije za prihodnjih pet let,« je jubilej pospremila Nada Bogataj Kržan.

 

 

Delovanje Reintegracijskega centra omogočajo:

Reintegracija - Dom Vincenca Drakslerja

Fundacija Vincenca
Drakslerja SO.P.

Slovenski trg 1
4000 Kranj
Slovenija

 +386 (0)4 255 12 18
 info@omamljen.si

Za prikaz vseh podatkov kliknite tu.

Fundacijo Vincenca Drakslerja podpirajo: